Friday, February 22, 2013

Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ
ΜΕ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΟΥ ΔΝΤ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΙΣΤΗ ΣΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ,
 ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ …και βλέπουμε!!!


Η Ιρλανδία επανέρχεται σύντομα στις αγορές μετά την κρίση.
Ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας Olafar Ragnar Grimsson σε συνέντευξή του στο Davos (2013)  ισχυρίζεται:

Ερώτηση: κύριε Πρόεδρε, είστε ένας φάρος ελπίδας για την Ισλανδία, εκεί που η Ευρώπη απέτυχε. Τι κάνατε διαφορετικό;

Olafar Ragnar Grimsson: «Πιστεύω ότι εκπλήσσει τον περισσότερο κόσμο το ότι πριν τέσσερα χρόνια κάναμε κάτι που φαινόταν λάθος, να αφήσουμε το Οικονομικό σύστημα να καταρρεύσει. τώρα είμαστε πάλι σε ανάκαμψη, οικονομική ανάπτυξη, πολύ μικρή ανεργία και πιστεύω ότι ο κύριος λόγος είναι ότι σωστά αντιληφθήκαμε ότι ήταν επίσης βασικά κοινωνική και πολιτική κρίση αλλά πάνω από όλα δεν ακολουθήσαμε τα παραδοσιακά επικρατούντα «ορθά δείγματα» του δυτικού κόσμου, τα τελευταία τριάντα χρόνια. Εισαγάγαμε νομισματικούς ελέγχους, αφήσαμε τις Τράπεζες να χρεοκοπήσουν, προσφέραμε υποστήριξη στους φτωχούς, δεν εφαρμόσαμε μέτρα λιτότητας στον βαθμό που βλέπετε εδώ στην Ευρώπη και το τελικό αποτέλεσμα μετά από τέσσερα χρόνια είναι ότι οι Ισλανδοί απολαμβάνουν πρόοδο και ανάκαμψη πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες που υπέφεραν από την οικονομική κρίση.

Ερώτηση:    πιστεύετε ότι η πολιτική σας να αφήσετε τις Τράπεζες να χρεοκοπήσουν θα μπορούσε να πετύχει και για την υπόλοιπη Ευρώπη;

Olafar Ragnar Grimsson: Πιστεύω πως ΝΑΙ και πολλές φορές ρωτάω τους συνομιλητές μου γιατί θεωρούν τις Τράπεζες σαν τις Άγιες Εκκλησίες της μοντέρνας οικονομίας. Γιατί οι ιδιωτικές μας Τράπεζες σαν την Aliance και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών να μην αφήνονται να χρεοκοπήσουν, αν έχουν ενεργήσει με ανεύθυνο τρόπο; Η θεωρία ότι πρέπει να διασώζουμε τις Τράπεζες είναι θεωρία που θέλει να αφήνουμε τον απλό κόσμο να καταστρέφεται δια μέσου φορολογίας και λιτότητας. Και ο κόσμος στις σύγχρονες Δημοκρατίες δεν πρόκειται να το δεχτεί για πολύ.


                                                  …τα συμπεράσματα στον αναγνώστη…
22/02/2013

No comments: