Wednesday, May 28, 2014



        Τα σκουπίδια μας είναι πολύτιμα..
         να μην το ξεχνάμε ούτε για μια στιγμή!!!
Το Άρθρο αυτό γράφτηκε και δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2013, με φιλοδοξία να αναδείξει ένα σοβαρό πρόβλημα σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων σε μια φάση που προωθείτο «όπως πάντα ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ» η «ανάθεση» των εργολαβιών… «για να μην μας πνίξουν τα σκουπίδια…και να μην πληρώνουμε πρόστιμα».  Από το 2003!!!! που άρχισε.
Φυσικά ο απερχόμενος «ανεξάρτητος» Περιφερειάρχης, «αγρόν αγόραζε!!!» (που τα βρήκε τα λεφτά; εμάς χρέωνε!..) και συνέχιζε χωρίς να ακούει τις καταγγελίες, τις διαμαρτυρίες, τις καταδικαστικές αποφάσεις και τα πορίσματα αρμόδιων φορέων της διοίκησης και ιδιωτών μελετητών και των πολιτών.
Τώρα όμως τα πράγματα αλλάζουν, ο λαός της Αττικής καταδίκασε ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΞΑΣΤΕΡΑ το αγαπημένο παιδί των «αρμόδιων πολιτικών(από Βάσω Παπανδρέου ,για να μην ξεχνιώμαστε, Μπιρμπίλη,Γιώργο Παπακωνσταντίνου και..και..) και των.. σκουπιδοεργολάβων και
 εξέλεξε μια νέα πολιτικό που στο θέμα αυτό φαίνεται ότι έχει πειστεί να αξιοποιήσει μια αντίθετη πρωτοβουλία (αναγνωρισμένη διεθνώς, σύγχρονη και συμφέρουσα μεθοδολογία)!
Εν τούτοις, επειδή η πολιτική είναι δύσκολο «άθλημα», τα συμφέροντα πολύ μεγάλα και το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών εξαιρετικά πολύπλοκο, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ και έτοιμοι να ενεργοποιηθούμε στο βαθμό που θα χρειαστεί, ξεκινώντας από μια μεθοδική συστηματική και εμπεριστατωμένη ενημέρωση των πολιτών!  



ΕΓΚΛΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Η ΑΝΑΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΜΜΕΙΚΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ
Γιάννης Σγουρός (Περιφερειάρχης):« βιαζόμαστε για να μην χάσουμε τα λεφτά και για να μην μας πνίξουν τα σκουπίδια…»
η απόφαση (χωροθέτηση) εκκρεμεί από το 2003 και οι «ενδιαφερόμενοι» περιμένουν την «κατάλληλη» ευκαιρία για να προχωρήσουν…
                                      γράφει ο Κωνσταντίνος Π. Κουλούρης
                                                             Ομότιμος Καθηγητής ΤΕΙ
                                                               konkoulouris@yahoo.gr


Φαίνεται ότι το έγκλημα (χωρίς εισαγωγικά!!!) της «διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής» προωθείται προς την ολοκλήρωση, καταστροφική  για το περιβάλλον και τις λειτουργίες της πόλης, με χωροταξικές  επιλογές που έγιναν το 2003, επί Υπουργίας Βάσως Παπανδρέου και ψηφίστηκαν (τότε) ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ!!!.
Με πρόσχημα να μην χάσουμε «τα λεφτά αν δεν βιαστούμε...» -κατά Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό- οδηγούμαστε στο δεύτερο έγκλημα του αιώνα, σε βάρος της Αττικής σε χρόνια δύσκολα, μνημονιακά, όπως συνέβη μετά την κατοχή και τον εμφύλιο με την Αθήνα της αναγκαίας αλλά άναρχης και χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα πλην της κερδοφορίας ειδικών συμφερόντων ανοικοδόμησης.
Συνοπτικά και με την επιφύλαξη να αναλυθεί σύντομα σε λεπτομέρειες το θέμα επισημαίνεται:
1.     Η χωροθέτηση, κατανομή των χώρων εγκατάστασης των «εργοστασίων» , ΔΕΝ δικαιολογείται ούτε από επιστημονικά δεδομένα , ούτε από την κατανομή του πληθυσμού και των μελλοντικών (;;;) αναγκών (πολλαπλάσιες έως 10 φορές των προβλεπομένων).
2.     Τα μεγέθη των εγκαταστάσεων είναι αδικαιολόγητα έστω και με την λογική επεξεργασίας και διαχείρισης «σύμμεικτων» απορριμμάτων η οποία προωθείται . Ενδεικτικά το προβλεπόμενο για διάθεση υποπροϊόν που θα προκύπτει από την επεξεργασία με όποια διαδικασία και αν τελικά επιλεγεί, είναι κοστοβόρα και επικίνδυνη έως καταστροφική  (καύση ή ταφή) και η τελική παραγόμενη ποσότητα ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ  ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.
3.     Ο αποκλεισμός από τις προτεινόμενες μεθόδους επεξεργασίας της εξαντλητικής ανακύκλωσης στην πηγή, που εφαρμόζεται σχεδόν αποκλειστικά, (σύντομα και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ) σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο,(λόγοι οικονομικοί και περιβαλλοντικοί), ενισχύει τις βεβαιότητες ότι συνδέεται με οικονομικά συμφέροντα των κατασκευαστών, που επιλέγουν την πιο συμφέρουσα «ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ» ΛΥΣΗ με  την ανοχή των υπεύθυνων πολιτικών που αποφασίζουν.
Με αντικειμενικά οικονομοτεχνικά στοιχεία, η εφαρμογή της όποιας μεθόδου προτείνεται (καύση, ξήρανση κλπ) επί του συνόλου των σύμμεικτων απορριμμάτων ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΊ ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΘΑ ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΕΙ (τουλάχιστον) ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ επιβαρύνοντας δυσβάσταχτα και αδικαιολόγητα σε δύσκολους καιρούς το κόστος για τον πολίτη και συγχρόνως θα προκαλέσει εγκληματική σπατάλη «πολύτιμων πρώτων υλών» (μέταλλα, γυαλιά, χαρτιά κλπ), επικίνδυνων απορριμμάτων οικιακής προέλευσης και τεράστιες ποσότητες υπολειμμάτων για διάθεση (καύση, ταφή κλπ).
Σύντομα θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω διευκρινήσεις και αναλύσεις των στοιχείων και για κάθε αμφισβήτηση των στοιχείων από οπουδήποτε και πέρα από τοπικιστικά ζητήματα, είμαστε έτοιμοι για διάλογο.
   «για να τα λέμε πραγματικά ΟΛΑ με το όνομά τους»

07/02/2013                              Κωνσταντίνος Π. Κουλούρης
                                                   Ομότιμος Καθηγητής ΤΕΙ
                                                      konkoulouris@yahoo.gr

No comments: