Monday, January 6, 2014



Παίζουν με την ζωή των ανθρώπων και την υγεία τους   
 αδιαφορώντας για το αποτέλεσμα!!!
η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα!
                                   γράφει ο Κωνσταντίνος Π. Κουλούρης
                                                      Ομότιμος Καθηγητής ΤΕΙ
                                                      konkoulouris@yahoo.gr                
                                                                                


Τον τελευταίο καιρό με πρωταγωνιστή τον κατά δήλωσή του «περήφανο μνημονιακό» Υπουργό Υγείας κο Άδωνη Γεωργιάδη, έχουν ανοίξει πολλά πολιτικά μέτωπα με κυρίαρχο αυτό της εφαρμογής ενός νέου εισιτηρίου(ΧΑΡΑΤΣΙ) αξίας 25 ευρώ που θα καταβάλλεται σε κάθε εισαγωγή σε Δημόσιο Νοσοκομείο.
Την απόφαση, που ψηφίστηκε με το 3ο μνημόνιο της «παράδοσης της Εθνικής κυριαρχίας», στηρίζει και υποστηρίζει ο Υπουργός Υγείας κος Άδωνης Γεωργιάδης. Για να στηρίξει την απόφασή του δημόσια επιχειρηματολογεί με ελλιπή ή παραπλανητικά στοιχεία. Όμως
όποιος πολιτικός διαστρέφει την αλήθεια ή διαστρεβλώνει τα γεγονότα ή χρησιμοποιεί παραπλανητικά επιχειρήματα, εν γνώσει του εξαπατά πολιτικά  τους πολίτες δηλαδή διαπράττει «πολιτική απάτη» αφού επιδιώκει να εξασφαλίσει την ανοχή ή την συνδρομή τους, εν γνώσει του ότι τα στοιχεία ή τα επιχειρήματα είναι ψεύτικα ή παραπλανητικά.
Και επειδή η  μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα ας αναλύσουμε στοιχειωδώς ένα δύο από αυτά!!!
1. Ισχυρίζεται ο Υπουργός ότι «στατιστικά κάθε πολίτης εισάγεται σε Νοσοκομείο κάθε 10 χρόνια, τι είναι να πληρώσει 25 ευρώ;». Παρακάμπτοντας προς στιγμή ότι πολλοί δυσκολεύονται να καταβάλουν ακόμα και το μικρό αυτό ποσό, ο Υπουργός προσποιείται ότι δεν γνωρίζει ότι ο μέσος ασφαλισμένος πληρώνει κάθε μήνα περίπου 200 ευρώ άρα στα 10 χρόνια ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ:
                      120μήνες Χ 200ευρώ/μήνα = 24000ευρώ
και θα καταβάλει ΚΑΙ τα 25ευρώ την ώρα της ανάγκης και αυτό το συνολικό ποσό ΔΕΝ είναι για κανένα λίγο!!!

2. ο κος Υπουργός αποκρύπτει ότι τον Δεκέμβριο 2013 με την
 Αριθμ. Β2α/Γ.Π. οικ. 118526 ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) 
 που υπογράφουν οι Υπουργοί Οικονομικών Σταικούρας,  Εθνικής Άμυνας Δαβάκης, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αρβανιτόπουλος, Υγείας Γεωργιάδης και Εργασίας Βρούτσης … (με τα ονόματα για να μην ξεχνιόμαστε) και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ,  ΧΑΡΙΣΑΝ –ΔΙΕΓΡΑΨΑΝ τα χρέη του ΕΟΠΥΥ στα Νοσοκομεία μέχρι 31/12/2011 και διέλυσαν τα οικονομικά των Νοσοκομείων, Συγκεκριμένα με την απόφαση : επιβάλλεται «Διαγραφή απαιτήσεων νοσηλευτικών ιδρυμάτων έναντι του ΕΟΠΥΥ και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης»   δηλαδή διαγράφονται ΟΛΑ τα χρέη μέχρι την 31/12/2011 και μετά την «ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας δεν αναγνωρίζεται καμία απαίτηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων από τον ΕΟΠΥΥ…»   Πόσα χρωστούσε ο ΕΟΠΥΥ σε ΟΛΑ τα Νοσοκομεία και διεγράφησαν;;; ΑΓΝΩΣΤΟ! Είναι προφανές ότι η απόφαση αυτή διέλυσε οικονομικά τα Νοσοκομεία!!!

3. κορύφωση της παραπλάνησης αποτελεί το ψευτο-επιχείρημα (επειδή είναι η μισή αλήθεια) ότι στην Σουηδία οι ασφαλισμένοι καταβάλουν 34 ευρώ για να μπουν στο Νοσοκομείο!!! ΑΛΗΘΕΙΑ αλλά ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ:
  
 Κάθε φορά που κάποιος θέλει να επισκεφτεί ένα Γενικό Ιατρό για εξέταση στο Κέντρο Υγείας κοστίζει 17 Ε. Επίσκεψη κατ´ οίκον κοστίζει 34 Ε.  Ανανέωση παλιάς συνταγής κοστίζει 11 Ε. Αν θελήσει να πάει κανείς από μόνος του κατευθείαν στο Νοσοκομείο κοστίζει 34 Ε. Σε περίπτωση που ο Νοσοκομειακός Ιατρός θεωρήσει ότι ο Ασθενής δεν χρήζει νοσοκομειακής περίθαλψης αλλά πρωτοβάθμιας, μπορεί να παραπέμψει τον Ασθενή πίσω στο Κέντρο Υγείας (και αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά). Αν όμως ο Ασθενής επισκεφτεί πρώτα τον Γενικό του Ιατρό και ο Γενικός Ιατρός παραπέμψει επειγόντως τον Ασθενή στο Νοσοκομείο, τότε ο Ασθενής δεν πληρώνει τίποτε επιπλέον για την επίσκεψη στο Νοσοκομείο παρά μόνο ότι κόστισε για να επισκεφτεί τον Γενικό Ιατρό (17 Ε). Αν η παραπομπή στο Νοσοκομείο δεν είναι επείγουσα κοστίζει στον Ασθενή επιπλέον 17 Ε. Στον φυσικοθεραπευτή ή τον εργοθεραπευτή του Κέντρου Υγείας η επίσκεψη κοστίζει 9 Ε. Σε περίπτωση που ο Ασθενής χρειάζεται κάτι απλό μπορεί να συμβουλευτεί και νοσηλεύτρια και τότε είναι δωρεάν. Η περίθαλψη των παιδιών και των νέων κάτω των 20 ετών καθώς και των στρατευμένων είναι δωρεάν.  Η παρακολούθηση των εγκύων από Μαία είναι δωρεάν. Το τεστ εγκυμοσύνης κοστίζει 11 Ε. Ένα τεστ Παπανικολάου κοστίζει 11 Ε. Τέλος η μαστογραφία κοστίζει και αυτή 11 Ε…..
(από το άρθρο του Αργύρη Αργυρίου, Ιατρού Καβάλας με μακρά προεργασία στην Σουηδία)   και το σπουδαιότερο:

« … στη Σουηδία όλοι οι άνθρωποι έχουν ένα εγγυημένο κατώτατο εισόδημα από το κράτος (ανεξάρτητα αν έχουν εργαστεί ποτέ στην ζωή τους ή όχι) και αυτό το 2014 ανέρχεται γύρω στα 700 Ε τον μήνα».  ενώ
«Το κόστος ζωής στη Σουηδία και στην Ελλάδα είναι πλέον περίπου το ίδιο».

Σας θυμίζει τίποτα από Ελλάδα το μοντέλο της Σουηδίας;;;

No comments: